Læremidler i et normkritisk perspektiv

Didaktiske læremidler i både digital og analog form har en stor betydning for, hvordan fagundervisningen i grundskolen bedrives. Derfor er det vigtigt, at vi uddanner studerende, der kan forholde sig kritisk til disse læremidler og fremanalysere hvilket elev- og fagsyn, læremidlet (re)producerer.

Herunder præsenterer vi en øvelse, hvor lærerstuderende skal analysere didaktiske læremidler med et normkritisk blik samt rekonstruere det med henblik på at skabe et mere kønsklogt materiale.

Formål: At forholde sig normkritisk til læremidler. At reflektere over, hvordan læremidler tildeler privilegier til bestemte elever og elevgrupper. At skabe flere deltagelsesmuligheder for alle elever gennem redidaktisering af materialet.

Kontekst/deltagere/tid: Undervisning i fag eller grundfaglighed. Omkring 3 – 5 lektioner. Der udvælges materialer fra fagene evt. inden for et bestemt tema.

 

Beskrivelse

Til denne øvelse skal de studerende kunne anvende følgende begreber i deres analyse:

Kategoriseringer, stereotypisering, privilegier, repræsentation, sociale kategorier såsom: Ciskønnet/transkønnet, mand/kvinde, heteroseksuel/homoseksuel, hvid/sort, voksen/barn og kropskapabel/handikap.

Begreberne bliver blandt andet præsenteret i teksten ‘krops- og funktionsinkluderende potentialer i det pædagogiske arbejde’ af Isabella Vagtholm og kan bruges som forberedelse til undervisningen.

Inden de studerendes sættes i gang med læremiddelanalysen er det vigtigt, at de forstår formålet med øvelsen samt de forskellige begreber og deres funktion. Begynd evt. undervisningen med dialog eller oplæg om begreberne og den normkritiske tilgang.

Herefter sættes de studerende i gang med at analysere et didaktisk læremiddel med et normkritisk blik. Overvej inden undervisningen, om der er særlige emner eller læremidler i faget, der kunne være interessante at analysere – eller om de studerende selv skal vælge et læremiddel. Der kan også arbejdes med komparative analyser på tværs af fag, hvis du underviser i grundfaglighed.

Opmærksomheder/overvejelser

Nogle studerende vil sikkert stille spørgsmålstegn ved, om det overhovedet er et problem, at der forekommer stereotyper og at minoriteter ikke er repræsenteret i et læremiddel. Pointen i øvelsen er ikke at alle normer eller stereotyper skal fjernes, men at de studerende forholder sig kritisk refleksivt til hvorvidt repræsentationen i materialet fordrer inklusion af elever i faget. 

Videre inspiration:

Introduktion til normkritik, kategoriseringer, privilegieblindhed:

Generelt værktøj til lærermiddelanalyse fra Læremiddel.dk (fokuserer ikke på det normkritiske aspekt):

Tekst om kritisk tænkning i geografiundervisningen:

  • Gapcheol K. (2019). ‘Critical Thinking for Social Justice in Global Geographical Learning in Schools’, Journal of Geography, 118:5, 210-222, DOI:10.1080/00221341.2019.1575454  https://doi.org/10.1080/00221341.2019.1575454
Scroll to Top