Kønsklog praktikvejledning
Vejledning er en stor del af den integrerede praktik på ny læreruddannelse og varetages både af læreruddannelsen og uddannelsesskolen. Hvordan kan man som praktikvejleder hjælpe studerende med at forholde sig kønsklogt i skolens praksis?
Flere undervisere i projektet oplevede, at det kunne være vanskeligt at legitimere arbejdet med køn i fagundervisningen, ligesom de kunne være usikre på, hvordan de skulle tematisere og tale om køn med de studerende.
Et fund i projektet drejer sig således om, vigtigheden af at kunne legitimere et fokus på køn ved at tydeliggøre hvilke teoretiske perspektiver, man som underviser/vejleder trækker på og hvorfor. På siden ‘Hvorfor fokusere på køn i naturfag?’ har vi lavet et bud på, hvordan sådan en legitimering kan se ud. Dertil kan du finde litteratur i bunden af denne side, der kan bruges som udgangspunkt i vejledningen.

Når de studerende er optaget af køn
Når studerende kommer til en vejledning og er optaget af køn, er det vigtigt at tale med dem om, hvordan de helt konkret opfatter køn og anskuer køn i deres praktik. Hvilke teoretiske perspektiver trækker de på? Opfatter de studerende køn ud fra et biologisk perspektiv? Et socialkonstruktivistisk? Eller en kombination? Er det specifikke situationer fra praktikken, som har vakt deres undren? Og hvad handler situationerne om? Sørg for at opfordre de studerende til at læse sig teoretisk ind på emnet hurtigt i processen, og vær nysgerrig sammen med dem.
Hvis de studerende arbejder med et socialkonstruktivistisk syn på køn, kan det være relevant at tale med dem om hvilken betydning dette har for hvad de ser. Selvom de binære køn opfattes som socialt konstrueret, kan det stadig være relevant at se efter hvilke betydninger de binære kategorier får i praksis.
Hvis de studerende har et biologisk syn på køn, kan det være vigtigt at tale med dem om farerne ved at essentialisere bestemte egenskaber og handlemåder til hhv. drengekøn og pigekøn.
De studerende kan støttes til at se efter køn gennem forskellige observationstilgange samt aktioner. Du kan også som vejleder hjælpe med selv at observere med et fokus på køn (se undersøgelse af køn i praktikken).
Når man som vejleder er optaget af køn, og de studerende ikke er det
Mange studerende (og undervisere) praktiserer en bevidst kønsblindhed: “Jeg ser ikke køn – jeg ser elever/mennesker”. Det kan opleves illegitimt, at køn spiller en rolle i en pædagogisk praksis – og derfor kan det blive noget, vi vender øjnene væk fra.
Her kan du hjælpe de studerende ved at udfordre denne blindhed – blandt andet ved at henvise til teori og forskning, men også ved at pege på konkrete kønnede mønstre i praksis. De kønnede mønstre i praksis kan undersøges gennem observationer, men egne oplevede eksempler på, hvordan der sættes forskellige forventninger til kønnene i skolen kan også være effektfulde i forhold til at bevidstgøre de studerende om kønnede normer.

Hertil kan en case (se fx under cases) bruges i vejledningen, hvor konkrete eksempler kan diskuteres med de studerende og åbne op for en samtale om, hvordan køn spiller en rolle i jeres konkrete praksis (både bevidst og ubevidst).
Konkrete vejledningsspørgsmål
Hvordan forstår du køn?
Hvilke teoretiske perspektiver og tekster trækker du på?
Har du før beskæftiget dig med dette perspektiv?
Har du oplevet nogle situationer i praktikken, hvor køn spillede en rolle? På hvilken måde?
Hvordan forstår du den situation?
Hvordan kan du undersøge problemstillingen nærmere?
Hvilke observationstilgange vil være relevante?
Hvad vil du kunne bruge observationerne til? Hvilken viden vil de kunne generere?
Videre inspiration:
Generelt om køn:
- Canger, T. (2018). Kønsbevidst Pædagogik. Aarhus Universitetsforlag
- Frederiksen, P. (2019). De ‘vanskelige’ drenge: Når dynamikker i skolens fællesskaber resulterer i stærke kønskonstruktioner og modstand mod skolens læringsdagsorden. Unge Pædagoger, 80(1), 29-35.
- Gerlach, C. (2008). Kønsforskelle, hjerne og kognition. Dansk pædagogisk tidsskrift, (2), 14-25.
- Krøjer, J. (2014). Omsorgsfulde drenge og urolige piger: Køn og mangfoldighed i skolen. I Elevers læring og udvikling – også i komplicerede læringssituationer (pp 98- 120). Akademisk forlag.
- Li, H. J.; Scott, K., Madsen, J. R., Deichmann, N. A., Kristensen, K. B. (2023). ‘Normkritiske perspektiver’. I: Unge Pædagoger. Nr. 2
- Lodahl, M. A. (2022). De hetereoseksuelles skole – LGBT-personer, tøsedrenge og drengepiger i skolen. I: Upassende opførsel: 100.000 ord imod den heteroseksuelle verdensorden. Forlaget Solidaritet, s. 274-320.
Køn i naturfagsundervisningen:
- Canger, T. & Kaas, L. (2023). Observationsstudie Kompetenceudvikling af engineering-lærere i kønsbevidst naturfagsundervisning. Engineering i skolen.
- Staunæs, D., Plauborg, H., Kaastrup, C. M., Olesen, R. M., Jartoft, V., Schirmer, M. M., & Brauner, M. N. En kortlægning af pædagogiske og didaktiske interventioner vedr. køn i naturfag, matematik og STEM-aktiviteter i grundskolen